Учени: Захарта е вредна като цигарите и алкохола 05.03 | 10:45

Продажбата на захар трябва да се контролира чрез данъчно облагане и законодателството, смятат американски учени

От iNews.bg

Захарта е отрова и продажбата ѝ трябва да бъде строго регулирана, подобно на цигарите и алкохола, настояват американски учени.

Те предупреждават, че сладките храни и напитки причиняват много болести като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак и чернодробни проблеми. Учените са убедени, че именно захарта е виновна за смъртта на 35 милиона души всяка година в световен мащаб.

Поради тази причина продажбата на захар трябва да се контролира чрез данъчно облагане и законодателството, посочват те.

Консумацията ѝ в малки количества не е проблем, но ако ядем прекалено много захар, това може да ни убие, сигурни са учените. Американските изследователи предупреждават още, че затлъстяването е по-голям проблем от недохранването в световен мащаб и че захарта не само прави хората дебели, но и променя метаболизма на организма, повишава кръвното налягане, уврежда черния дроб.

Нанесените щети са подобни като тези при пиенето на твърде много алкохол - поради ферментацията на захарта.

Според един от авторите на изследването Робърт Лустиг, експерт по детско затлъстяване в Калифорнийския университет, подобно на алкохола, захарта е широко разпространена, леснодостъпна, токсична, като по този начин лесно се злоупотребява с нея и е вредна за обществото.

Авторите на проучването препоръчват да се използва данъчното облагане, като се удвои цената на газираните напитки, да се ограничи продажбата им, като се въведат и по-строги правила за продажбата им в машини, разположени в училищата.

Проучванията на американските учени, цитирани от в. Daily Mail, разкриват още, че консумацията на захар се е утроила за последните 50 години и че сега има повече пълни хора, отколкото недохранени.

Водещи

Най-четени