Колко захар, сол и мазнини има в храната? 30.09 | 18:44

От 2014 година на етикетите на храните в ЕС ще има данни не само за калории, а и за сол и мазнина

От Деляна Петкова

От 2014 година на етикетите на храните вече ще има данни не само за количеството калории. От тях потребителите ще могат да разберат и какво е количеството захар, сол или мазнини.

Това стана факт след като предложението на Европейската комисия срещна одобрението на всички останали европейски институции.

Това означава, че на опаковката потребителите ще могат да намерят данни за количеството калории, въглехидратите и мазнините, а пък за прясното месо задължително ще трябва да бъде изписана и страната на произход. До този момент това беше задължително само за телешкото месо, задължение свързано с развитието на болестта "луда крава" преди няколко години.

Изписването на съставките е изключително важно за потребителите и здравословното хранене, коментира българският министър на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Хората трябва да знаят какво точно консумират, допълни той.

В момента много производители посочват съдържанието на калории, въглехидрати и други вещества на опаковката на храните. От 2014 година обаче това ще бъде задължително за всички.

Водещи

Най-четени