Храните, които е по-добре да изхвърлим 14.02 | 14:41
Кога мухълът може да бъде опасен

Вярно е, че не е хубаво да се изхвърля храна, но понякога е по-здравословно да направим тази жертва. Със сигурност на всеки му се е случвало да забрави почти цял хляб и да се опита след това да го "спаси" като отстрани само мухлясалата част. Да, ако го попрепечете в тостера може и да става за ядене, но колко безопасно е това.
Някои плесени освобождават отрови в храните, наречени микотоксини, така че трябва да сме много внимателни. С минаване на времето, се появява риска въпросните микотоксини да ни разболеят, а какви точно са рисковете не е напълно изяснено.
Казано съвсем накратко, плесените са гъбички, които напомнят на дрождите. Те са хетеротрофни организми, което означава, че не могат сами да преобразуват въглерода.
Вместо този процес, който на езика на науката се нарича фиксация на въглерод, те разграждат сложните органични молекули в собствената им среда на по-малки такива, които са способни да абсорбират. По този начин плесените се снабдяват с енергия и получават необходимите им нутриенти.
Подробности четете на страницата на Kulinar.bg.
Водещи
-
„Кукерландия“ в Ямбол: Зрелищна програма, над 6500 кукери и Валя Балканска
Творчески работилници за мартеници, маски, рисувани камъни и други са допълнителна възможност...
21.02 | 17:15
-
Децата в риск, които съществуват в България към 2023 г., са 531 000
Основните пречки пред контакта на неотглеждащия родител с детето са:
21.02 | 16:30
Най-четени
-
"Възраждане" ще протестират пред БНБ срещу влизането ни в еврозоната
„Освобождавайки над 70 млрд. от осигурителните пари за борда, една част отива за осигуряване...
21.02 | 12:00
-
ГЕРБ – СДС издигна за председател на Фискалния съвет бившия финансов министър Симеон Дянков
За членове на Фискалния съвет от "ГЕРБ – СДС" номинират отново Симеон Дянков, както и...
21.02 | 10:45