Де се е чуло-видяло водорасло да захранва самолет? 15.07 | 12:59

Япония ще произвежда евтино биогориво от морски водорасли

От Антония Михайлова

Японската машиностроителна корпорация IHI взе решение за започването на промишлено производство на авиационно биогориво от морски водорасли. То ще бъде около десет пъти по-евтино от сегашното.

Вече са разработени базисните технологии, а съответните компании за производството ще бъдат пуснати през 2018 г. в Югоизточна Азия и Австралия, съобщава в. Nikkei, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Цената на авиационното гориво от нефт постоянно расте – от 2000 година, по оценките на експерти, то ежегодно се увеличава с около 14%. Сега разходите за гориво са 40% от стойността на въздушните превози.

Това засилва интереса към производството на гориво от растения, което ще бъде смесвано с керосин в различни пропорции. Досега за изработването на биогориво са използвани най-вече царевица и захарна тръстика. Но в резултат пазарните цени на тези селскостопански култури са се увеличили съществено.

Използването на водорасли ще позволи решаването на този проблем, тъй като масовото им използване за производство на гориво няма да се отрази на продоволствената безопасност на човечеството.

В перспектива корпорацията IHI планира пускането и на автомобилно гориво от водорасли. Размерите на глобалния пазар на такова гориво според нейните оценки през 2020 година ще достигнат 800 милиарда йени (над 8 милиарда долара).

Водещи

Най-четени