Калифорния ще прави биогориво от захарно цвекло 28.03 | 15:50

Проект може да е първата крачка към създаване на рафинерия за преработка на цвекло

От Георги Георгиев

Приблизително 95% от произведения етанол за гориво в САЩ идва от царевицата. Но един град в централна Калифорния ще се пробва да произвежда ценния ресурс от друга култура.

12 фермери от Файв пойнтс са получили 5 млн. долара, за да построят инсталация, която преработва захарното цвекло в био гориво, съобщава AP.

Ако експериментът им се окаже успешен, то през 2016 г. в Калифорния ще бъде построен по-голям завод, който ще се превърне в първата комерсиална рафинерия за производство на биогориво от захарно цвекло.

Самото гориво може да се използва да захранване на специални автомобили, чиито двигатели работят на етанол. Освен това то може да бъде включено и в стандартния бензин, който съдържа средно 10% етанол.

Производството на гориво от захарно цвекло ще обогати разнообразието от източници, а това може да се окаже полезно в години, в които добивите от царевица в Средния запад са застрашени от суша.

Самата технология за добив на етанол вече е добре разработена а в Европа вече съществуват няколко действащи рафинерии за преработка на захарно цвекло.

Водещи

Най-четени