Може би откриха горивото на бъдещето 01.04 | 13:46

Испански учени ускорояват процеса на превръщане на водораслите в петрол, отнел милиони години

От Георги Георгиев

Испански учени обявиха, че може би са открили горивото на бъдещето. Техният "син петрол" представлява био-гориво, произведено от водорасли, смесени с въглероден диоксид, предаде АФП.

Експерименталният проект се развива от 5 години в близост до източния испански град Аликанте. Испански и френски учени от малката фирма Bio Fuel Systems (BFS) работят сред гора от 400 осемметрови туби, пълни с трилиони микроскопични водорасли, които смесват с отделения от близкия циментов завод СО2. Въглеродният диоксид идва при тях по специален тръбопровод за производството на "синия петрол".

Идеята на начинанието е да се възпроизведе и ускори процеса  на производство на фосилно гориво, който иначе отнема милиони години

"Опитваме се да симулираме условията, които са съществували в продължение на милиони години и са превърнали фитопланктона в гориво", обясняват членове на научния екип.

Водораслите се размножават на бързи обороти в тубите чрез фотосинтеза и свързването с CO2, след което тази високо концентрирана течност се извлича и филтрира до получаването на биомаса, която се превръща в био-гориво.

Другият голям плюс на системата за производство на "синия петрол" е това, че тя абсорбира въглеродния диоксид от циментния завод, който иначе ще бъде отделен в атмосферата.

Учените твърдят, че им трябват още 5 до 10 години преди да стартират индустриално производство. Те разработват и още един такъв проект на португалския остров Мадейра.

На площ от 50 квадратни километра от неплодородните региони на Южна Испания, можем да произвеждаме около 1.25 милиона барела био-гориво на ден, или почти толкова, колкото е дневният износ на петрол на Ирак, обясняват специалистите.

BFS ще преговаря с няколко държави, за да получи субсидии за създаването на такива "петролни полета" и на други места, а много компании, особено в сектора на въздушния транспорт, са силно заинтересувани от възможностите на "синия петрол".

Водещи

Най-четени