Какво можем да направим с портокаловите обелки? 20.09 | 20:29

От гориво и почистващи препарати до пластмаси и лепило

От Георги Георгиев

Британски учен е открил нов революционен начин за превръщане на обелките от портокали в гориво и на куп други полезни химически съединения, благодарение на микровълни, информира британският в. Daily Express.

Професор Джеймс Кларк открил, че високоенергийните микровълни могат да разрушават молекулите на плодовите обелки. При този процес се освобождават газове, които впоследствие могат да бъдат уловени и дестилирани в най-различи по вид течни продукти.

Тези ценни газове впоследствие могат да се използват за производството на различни масла, пластмаси и горива. Сред тях например е и пектинът - съединението, което придава гъстота на конфитюрите. То може да бъде преработено в моторно гориво или в съединение, който да бъде използвано в машините за пречистване на водата.

Друг полезен химикал е лимоненът – химикалът, който придава на цитрусовите плодове техния специфичен вкус и аромат. Веднъж извлечен от корите, той ще може да се използва в производството на козметика и почистващи препарати, както и за лепило.

Според професор Кларк микровълновият метод ще може да се използва и за други растителни отпадъци за производството на гориво или различни полезни въглеводороди. В тях влизат сламата, черупките на кашуто, ябълковите кори и кафеените и оризови шушулки или дори хартиени отпадъци – възможностите наистина са много.

Освен че е ефективен, този метод е и доста безопасен. Облъчваните с микровълни растителни отпадъци никога не се нагряват до температури от над 200 градуса.

Кларк се надява в бъдеще сметищата във Великобритания да бъдат снабдени с рециклиращите микровълнови фурни, които за рамките на час да превръщат тонове растителни и хранителни отпадъци в полезни за индустрията вещества по екологичен начин.

Подобни мини-системи дори могат да се поставят в търговските центрове, където на място да преработват отпадъците от кафенетата и ресторантите.

Най-четени