Над 15 хил. видове ябълки е имало в САЩ, а днес... 05.03 | 17:55
11 сорта доминират на пазара – те са 90% от всички ябълки, продавани в САЩ

Полека-лека, под натиска на търговците и предпочитанията на клиентите, стари и добре познати сортове плодове и зеленчуци бавно изчезват от градините. Един от тях е ябълката – един от обичаните плодове, който, според приказките, държи лекаря далеч от нас.
Исторически в САЩ са били отглеждани между 15 и 16 хил. различни вида ябълки. Днес в градините са останали само 3 хил., а реално 11 сорта доминират на пазара и представляват 90% от всички продавани ябълки в страната. Най-предпочитаният сорт е "Червена превъзходна", която държи лъвските 41% от пазара или близо 11 млрд. килограма, продадени през 2009 година.
Подобна е ситуацията и в останалите части по света, сочат обаче данните на Slow Food. Преди месеци те извадиха подобна статистика и за Стария континент. Само няколко са сортовете, които доминират на пазара и сред тях са "Златна превъзходна", "Грени Смит" или "Червена превъзходна".
Много са причините за това по своята същност изкривяване на пазара. Ето и някои от тях – промяната във вкусовете на потребителя – те търсят сладки ябълки и в това отношение вкусовете на хората по целия свят започват да се приближават. От друга страна и исканията на търговците са основополагащи – техните претенции пък са за по-дълготрайни видове, с привлекателен външен вид.
За да бъдем честни обаче не всеки стар сорт ябълка е добър за отглеждане навсякъде или пък да е подходящ за всяка употреба. Някои от модерните видове превъзхождат с качеството на плода и на самото растение. Все пак обаче запазването на стари сортове е важно за развитието на местната икономика и опазването на традициите, което е една от основните задачи пред Slow Foods.
Един от видовете "Гравенщайн" е бил добре познат в Калифорния през 18 век. Постепенно обаче насажденията от лози бавно изместват ябълковите градини.
Ето и сравнение - през 1958 година площите от ябълкови насаждения са били близо 2,2 хил. хектара, докато днес те са само 350 хектара. И има само един изкупвач в региона, който в късната есен изкупува ябълки за сок, оцет или други продукти. Факт е и, че ябълковият сок в САЩ основно се прави с концентрат, пристигащ от Китай.
Водещи
-
Митов:За мен това е чиста проба саботаж на въвеждането на еврото в България.
Министърът посочи, че до преди два часа искането на президента не е било внесено в парламента,...
12.05 | 17:59
-
Стотици кулинарни майстори ще участват във Фестивал на баницата във Врачанско
По традиция кулинарните шедьоври ще бъдат разделени в три категории - солена, сладка и...
12.05 | 17:40
-
Хотелиери и ресторантьори недоволни от ремонтите по пътя към морето
По този начин според организацията държавата работи за конкурентните ни съседни дестинации...
12.05 | 17:20
-
Прокуратурата разследва Конституционния съд за касирането на изборите
Наблюдаващият прокурор Виолета Марчева от отдел "Специализиран" на СГП е преценила, че има...
12.05 | 16:59
Най-четени
-
Алгафари за референдума: Баба Пена и бай Хасан не трябва да бъдат питани за еврозоната
Това заяви пиар експертът Нидал Алгафари по темата с референдума за еврозоната, иницииран от...
12.05 | 13:30
-
Няма българска череша и няма да има тази година, категоричен е доцент Димитър Сотиров
Овощар: Ако клиентите не купуват череши, търговците ще свалят цената
12.05 | 10:15
-
Зафиров: Референдумът за еврото въобще не трябва да влиза в Народното събрание
„Ние сме за всенародни допитвания, но те трябва да отговарят на правовия ред, законността и...
12.05 | 12:57
-
Румен Радев внася в НС предложението си за референдум за еврото
Партиите в парламента са на различни позиции
12.05 | 09:15