Незаконно сметище застрашава здравето на жителите на столичен квартал 01.04 | 10:09

Хора с каруци постоянно изсипват отпадъци в гората

От Теодора Кокаланова

Незаконно сметище от 10 години тормози жителите на ул. "Житница" и ул. "301" в столицата. Жителите на квартал "Красна поляна" се оплакват, че когато закупили имотите си преди години, в близост до тях имало красива и дива горичка, в която можели да отдъхват от градския живот. Сега тя е превърната в сметище.

Според жителите на квартала всекидневно хора с каруци, пълни със смет, изсипват боклук под дърветата и към момента приятната някога горичка, се е превърнала в миризливо незаконно сметище. 

Живеещи в столичния квартал "Факултета" роми споделят, че липсват достатъчно кофи за смет, а извозването става на недостатъчно гъсти интервали. Кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров заяви, че проблемът е известен на общината и се упражнява контрол, но не е възможно той да е денонощен.

Ето защо са предвидили поставяне на видеонаблюдение около гората, за да се предотврати постоянното изхвърляне на боклук. Хората обаче са скептични към тази мярка, тъй като по техните думи основният проблем са хората с каруците, информира NEWS7. Те обаче остават разрешено превозно средство за столицата според закона и няма как техните собственици да бъдат спрени да ги използват.

Със затоплянето на времето местните вече се притесняват, че могат да плъзнат зарази от горското бунище. Там се изхвърлят както строителни отпадъци, така и мъртви животни и фекалии. На Международния ден на ромите – 8 април, ежегодно се прави традиционното почистване на "Факултета".

Кметът Чакъров показа снимки от последното почистване на гората през септември. Той призна, че колкото и често да се чисти, опазването на околната среда зависи от самосъзнанието на гражданите – и българи, и роми. 

Водещи

Най-четени