Произвеждат водорасли спирулина във Варненско с пари по ОП "Рибарство" 24.07 | 13:40

Щамовете са разработени от БАН

От Деляна Петкова

Рециркулационна инсталация за производство на синьо-зелени водорасли ще бъде изградена в село Баново, Варненска област, става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА).

Според проекта, който получи финансиране по ОП "Рибарство", в инсталацията ще се отглеждат синьо-зелени водорасли от вида спирулина (Spirulina platensis), чрез ускорен процес на фотосинтеза. водораслите ще бъдат отглеждани в затворени помещения, като се спазват изисгванията за опазване на природата в съществуващите сгради.

За отгледжането на водораслите варненската компания "Еко Алгае" ще отдели 1,71 млн. лева. 1,02 млн. оттях са безвъзмездна помощ по ОП "Рибарство"

Щамовете, които ще бъдат отглеждани във Варненско, са Хлорела и Спирулина. Те са разработени от БАН и отклеждани в месността Рупите край Петрич преди две десетилетия. Технологията на работа на рециркулационната инсталация е безотпадна, нещо повече - комплексът се характеризира с преобразуване на въглеродния двуокис в кислород от водораслите.

Очакванията са през първата година да бъдат произведени над 43 хил. килограма водорасли, а като през 10-ата година производството ще достигне до почти 112 хил. килограма.

Срокът на изпълнение на проекта е 16 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити 13 нови работни места.

Водещи

Най-четени