Първата зарядна станция за електромобили в София е факт 28.11 | 15:45

Зареждане за пробег от 150 километра ще струва към 10 лева

От Апостол Апостолов

Със символична първа копка, сред която не остана дупка, а просто багерът удари плочките с кофата си, започна изграждането на първите зарядни станции за електромобили в столицата. Изпълнител на проекта е компанията Full charger - България.

До края на декември в центъра на София ще заработят седем зарядни станции - първата вече е монтирана пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33, разказва Econ.bg.

Останалите станции ще бъдат разположени по една на пл. "Александър Невски", пл."Народно събрание" и пл. "Македония". Още две станции ще има на бул. "Ал. Стамболийски" - едната е в близост до хотел "Шератон", а другата при сградата на Националния осигурителен институт), и една в близост до сградата на Българската народна банка (БНБ).

Плановете обаче не спират дотук - на по-късен ще има станции и в периферните райони на столицата, а после започва изграждането на подобни съоръжения и в другите големи градове.

Като за начало зареждането на колонките ще се плаща с предплатени ваучери. Предвижда се обаче плащането да става с безконтактни кредитни и дебитни карти. Цената на зареждане за пробег от 150 километра ще струва в порядъка от около 10 лева.

Според изпълнителите на проекта засега недостиг на колонки няма да има, тъй като в София електромобилите не са толкова много.

Водещи

Най-четени