Човечеството избива рибата с невиждана скорост 17.09 | 10:45

Над 1000 вида са заплашени от изчезване, заради климатичните промени и човешката ръка

От Йоанна Димитрова

Световният фонд за дива природа (WWF) предупреди в доклад, че прекомерният риболов, замърсяването и промените в климата са намалили значително размера на рибните запаси между 1970 година и 2010 година.

Най-много са пострадали рибата тон и скумрията със спад от 74%. WWF обвини неустойчивите и застрашаващите живота на рибите практики на улов.

"В рамките на едно поколение човешката дейност силно е увредила фауната на океаните, тъй като лови рибата по-бързо, отколкото тя може да се възпроизведе, а същевременно унищожава и местата, които обитава", заяви Марко Ламбертини, ръководител на Световният фонд за дива природа.

Според техния анализ популацията на 1234 видове изключително е намаляла. Пострадали са акули и скатове, морски краставици, морски костенурки.

Отбелязва се още резкия спад на коралови рифове, мангрови дървета и треви, които са основната храна на много видове риба.

В предишния доклад на групата пише, че половината от коралите вече не съществуват, а останалите могат да изчезнат напълно до 2050 година, ако температурите продължават да се покачват.

Водещи

Най-четени