Проверяват стриктно всяка пратка месо от Полша 06.12 | 10:03
Инспекторите на БАБХ са на крак заради пилешкото със салмонела
Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за замърсяване на птиче месо от полски производител със салмонела Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за Салмонела.
Агенцията отправи запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. БАБХ поиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за препоръки за подобряване на ефикасността на прилаганите мерки.
От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е засегната страна са 16 на брой.
Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври нотификациите са 6. За периода от 29.10.2019 г. до момента са получени 10 съобщения по системата. Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.
По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.
Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората.
Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти. За последващите действия към засегнатите продукти отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ контролира изпълнението.
Водещи
-
БСП - Обединена левица кани на среща пет формации
Социалистите се стремят към постигане на консенсус относно основните приоритети в работата на...
25.11 | 17:40
-
Днес официално беше подписан договорът за стадион "Георги Аспарухов"
Припомняме, че веднага след решението на Столичния общински съвет (СОС) за прехвърляне...
25.11 | 17:20
-
Кремъл: В обкръжението на Тръмп говорят за мирно споразумение по въпроса за Украйна
Песков направи изявлението си, след като бе помолен да коментира интервю на Майк Уолц, когото...
25.11 | 16:59
-
Слави Трифонов категорично отхвърли възможността за съвместно управление с ГЕРБ
Опровержение за водени преговори
25.11 | 16:45
Най-четени
-
Грипът започва рязко, а при COVID-19 симптомите са по-плавни
„При грипа имаме висока температура, болки в мускулите, главоболие, докато при коронавируса се...
25.11 | 10:15
-
ГЕРБ не вижда готовност за мнозинство за избор на парламентарен председател
От партия ГЕРБ дадоха нов извънреден брифинг за политическото напрежение и безисходица в...
25.11 | 13:45
-
Учени: Четири порции кашкавал дневно противодействат на вредите от солта
Изненадващи резултати
25.11 | 09:59