На вота избираме между 19 партии, 9 коалиции и 1 независим кандидат 26.10 | 09:59

В неделя ще отидем до урните за седми път за последните три години

От iNews

В неделя ще отидем до урните за седми път за последните три години.

В деня на вота - 15 000 полицаи ще охраняват изборния процес и ще следят да няма купуване на гласове или контролиран вот. 19 партии и 9 коалиции влизат в битката за нашия глас. Има и независим кандидат за депутат.

Стартът на изборния ден ще бъде даден в 07:00 сутринта, а краят на гласуването трябва да бъде обявен в 20:00 ч.

12 879 са образуваните секции в страната за утрешния предсрочен парламентарен вот. Зад граница сънародниците ни ще гласуват в 719 секции в 57 държави. 

Днес помещенията за гласуване се оборудват със всичко необходимо - хартиени бюлетини, машини, избирателни списъци, протоколи, паравани и други, след което секциите се запечатват и остават под охраната на МВР.  

Изборният кодекс забранява предизборната агитация в деня за размисъл, какъвто е днешният.

ЦИК не разглежда жалби за предизборна агитация в деня за размисъл в социалните мрежи. Те не попадат в обхвата на ограниченията, тъй като не са медийни доставчици, но призивът е да се спазват ограниченията на Изборния кодекс  -  да се прекрати агитацията и да не се оповестяват социологически данни за нагласи на избирателите.

9 353 устройства за гласуване ще се инсталират по места във страната и още 157 в чужбина и ще бъдат тествани за това дали работят. 

Ще се разпечатва, доклад за да се сравни хеш кода с  този предоставен в отделен плик от ЦИК. 

Говорителят ѝ Росица Матева напомни, че решения за спиране на машинно гласуване и преминаване към вот само с хартия се вземат само при непреодолими обстоятелства описани в закона.

 

Водещи

Най-четени