Нова боя защитава войниците от химически атаки 26.07 | 12:08

Нанесена върху бойната техника, боята ще абсорбира опасните химикали

От Георги Георгиев

Възможността за използване на химически оръжия в случай на война е вариант, който тревожи военните навсякъде по света. Ако все пак се стигне до неприятната ситуация, в която врагът използва химически оръжия, всяка армия ще се нуждае от ефективни методи за справяне с нападението.

За да се справят със замърсяването, войниците могат да свалят униформите си и да почистят телата си сравнително лесно със водороден пероксид. Проблемът обаче е не по-малко сериозен с почистването на повърхностите от превозните средства и другото оборудване , върху които попадат смъртоносните молекули на химическите оръжия.

Решението в случая идва под формата на нов вид боя, разработена съвместно от британската технологична лаборатория за разработки в областта на отбраната (DSTL) и холандския производител на бои AzkoNobel. Боята съдържа силициев гел, който абсорбира опасните химикали и ги "хваща" структурата си.

Тя се нанася с впръскване върху лепкав слой, описан от създателите си като лепило. Този слой позволява след края бойните действия боята да бъде изстъргана лесно от повърхността и да се подмени с нова.

Очаква се боята първоначално да се използва върху танковете на британската армия, като теоретично може да се приложи и върху други превозни средства и оборудване.

Следващата стъпка на изобретателите е да създадат вариант, който променя цвета си при химическа атака и така предупреждава войниците за опасността.

Водещи

Най-четени