Откриха ли "частицата Бог"? 06.04 | 18:34

Открита е нова елементарна частица или потенциално - нова природна сила

От Георги Георгиев

Американски физици обявиха, че данните от един от основните им ускорители може би говорят за откриването на нова елементарна частица или потенциално - нова природна сила, съобщава New York Times.

Говорител на американското министерство на енергетиката и Националната физична лаборатория "Ферми" в заяви, че резултатите от експеримент в ускорителя на елементарни частици Tevatron ще бъдат обявени официално в 21 часа по Гринуич (23 часа българско време). Повече детайли по откритието обаче не бяха съобщени.

Според вестника откритията са свързани с "подозрително изкривяване" в получените данни, което може да е предизвикано от неочаквана версия на легендарния бозон на Хигс.

Често наричаният "частицата Бог" бозон на Хигс е липсващият елемент, която според съвременните физични теории придава маса на всички останали частици, които изграждат нашия свят.

Нейното съществуване на практика все още не е доказано по експериментален път поради голямата ѝ маса, която може да се постигне единствено при сблъскването на частиции с много високи енергии. Откриването ѝ би представлявало истинска сензация в съвременната физика, твърдят специалистите.

Водещи

Най-четени