Какво точно откриха американските физици? 08.04 | 11:43

Вече е ясно, че „частицата Бог“ не е „присъствала“ в при експериментите в лабораторията „Ферми“. Въпросът е има ли наистина откритие или всичко е плод на статистическа грешка?

От Георги Георгиев

Ако сте объркани относно детайлите от разпространената в сряда информация за сензационното откритие , направено с ускорителя на елементарни частици Tevatron в щатската лаборатория "Ферми", няма да сте единствени.

Самите участници в експеримента все още не знаят дали се наистина се касае за фундаментално откритие, което ще пренапише т.нар. Стандартен модел – теорията, която описва света на елементарните частици, или всичко е просто плод на статистическа грешка, която е довела до изкривяването на резултатите, коментира Иън о'Нийл от сайта "Дискавъри".

Днес за бъдат направени нови открития в разбирането как Вселената функционира, е нужно да бъдат сблъсквани масивни частици с помощта на мощни ускорители, и след това да бъдат наблюдавани разлетелите се при удара парчета. За тази цел учените използват гигантски уреди като Големия адронен колайдер в Швейцария и американския му аналог Tevatron.

Една от целите, които физиците са си поставили, е да открият бозона на Хигс – частица с голяма маса, предсказана по теоретичен път от Стандартния модел. Това е частицата, която придава маса на всички материални обекти в пространството.

За разберат същността на тези частици в продължение на много опити физиците от лабораторията "Ферми" са сблъсквали протони с антипротони и са анализирали резултатите. Така в тях постепенно започнала да изпъква обявената в сряда странна зависимост, която обърква теорията на Стандартния модел. Това, което най-много вълнува учените сега, е дали наистина при опитите в Теvatron са появили доказателства за съществуването на непознати частици, които изглежда не се държат по законите, описани в теорията.

Те все още не знаят дали тези аномалии в резултатите са реални или са плод на статистическа грешка. Макар, че съществува 99,7 процента шанс данните да са верни, това не ги удовлетворява. Този процент може да изглежда висок за незапознатите, но съвсем не е достатъчен за пълното им верифициране от статистическа гледа точка.

Учените са вече са сигурни, че в случая не става въпрос за откриването на бозона на Хигс, тъй като при експериментите не са били наблюдавани остатъчните частици, които би трябвало на теория да се получат след разпадането му.

Това, което за момента е сигурно е, че физиците ще продължат да експериментират и анализират резултатите си до пълното им доказване или отхвърляне.

Водещи

Най-четени