Робот ще пълзи по прозорците ни 18.12 | 15:44

Winbot ще маневрира по стъклата, но не да ни шпионира, а за да ги почисти

От Георги Георгиев

Обичате ли да миете прозорци? Ако отговорът ви е "не", то роботът Winbot Series 7 е точно за вас. Разработката, която Ecovacs ще представят на световното технологично изложение в Лас Вегас – CES 2013 г., ще ви спести изморителното бърсане на мръсните стъкла при пролетното почистване, информира Mashable.

За да се задържи на стъклото роботът, тежащ малко под 2 кг, използва система за всмукване, която го прави напълно независим от човешка помощ дори от външната страна на прозорците. Самото почистване става с помощта на сухи и влажни подложки за многократна употреба, с които Winbot обработва замърсените повърхности.

По технически параметри Winbot 7 е толкова различен от предишния модел Winbot 5, че Ecovacs решават да пропуснат един номер в серията си. Докато старият робот разчита на магнити и на две единици поставени от двете страни на прозорците, то "седмицата" работи на споменатите смукателни дюзи и се състои само от една част, Това прави поставянето ѝ върху стъклото по-бързо и удобно.

Другата фундаментална разлика със стария модел е, че докато Windot 5 работи с батерии, които трябва да се презареждат след измиването всеки прозорец, то новият модел разчита на директно захранване през кабел.

Подобно на другите роботи-чистачи Winbot 7 чисти като като измерва повърхността и следва зигзагообразен модел на придвижване, методично преминавайки през всеки квадратен сантиметър. Освен това роботът може да се командва и от потребителя посредством дистанционно.

От Ecovacs очакват да пуснат технологичното чудо на пазара по някое време през следващата година.

Водещи

Най-четени