"Вълшебни" ел. крушки ни носят релакс и сън 19.11 | 14:42

Те не само осветяват помещението, но и позволяват на потребителите да се концентрират, да четат и дори да подобрят съня си

От Кремена Бедерева

Електрически крушки, произведени в Холандия, не само осветяват помещението, но и позволяват на потребителите да се концентрират, да релаксират, да четат и дори да подобрят съня си, съобщи сп. New Scientist.

Philips Electronics пусна на пазара LED крушки, които могат да бъдат настроени с помощта на смартфон или таблет, за да може помещението да се освети с бяла светлина или със светлина с почти всеки друг цвят.

Докато компанията представя технологията си като забавна, експерти увериха, че тя има интригуващи възможности за подобряване живота на потребителите. Изследване показа, че различните цветове светлина влияят върху мрежа очни рецептори, които реагират на синята светлина, като потискат производството на подобряващия съня хормон мелатонин, допълва още БТА.

Когато хората са изложени на синя светлина през деня, този хормон ги държи будни и бдителни, докато червеникавата светлина нощем им позволява по-лесно да заспят. Флуоресцентните лампи излъчват синя светлина, така че излагането на светлината им късно през деня или нощем може да доведе до поява на проблеми със съня.

НАСА разработва осветление, чиито цветове могат да се настроят, за МКС, тъй като астронавтите имат смущения в съня си повече от 6 часа нощем.

Водещи

Най-четени