Марковска подаде оставка от Върховния административен съд 14.11 | 16:16

Очевидно има намерение утре да се закълне като конституционен съдия

От Андриян Георгиев

Венета Марковска подаде оставка като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

Оставката трябва да бъде гласувана утре (15 ноември) на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако това стане, Марковска ще трябва да положи клетва като конституционен съдия.

За да стане това обаче, първо ВСС трябва да приеме това като извънредна точка в дневния си ред и да я гласува най-късно до 11 часа, за когато е насрочена церемонията в Конституционния съд, пише БТА. 

Върховната съдийка хвърли оставка, въпреки че поиска клетвата ѝ като конституционен съдия да бъде отложена.

Марковска и днес за пореден път беше призована да се оттегли, макар че беше избрана с най-голямо мнозинство за конституционен съдия от парламента.

Днес и премиерът каза, че Марковска е объркала всички с противоречащите ѝ оправдания по сигнала, който беше изпратен в парламента. В него Марковска беше уличена в конфликт на интереси и търговия с влияние. Става дума, че е ходатайствала на приятеля си Георги Георгиев пред висшето ръководство на МВР. При пътна проверка от полицаи Георгиев бил буйствал и бил задържан. Също така в сигнала се твърди, че Марковска и адвокат Румен Еленски са купували заедно апетитни имоти по Черноморието на занижени цени.

Междувременно стана ясно, че по шест дела във ВАС Марковска е била член на съдебните състави, които са гладали дела, по които Еленски е бил защитник. Всички дела са били отсъдени в полза на подзащитните на Еленски.    

Водещи

Най-четени