Марковска отложи клетвата си като конституционен съдия 12.11 | 09:14

В МВР е получено писмо, на базата на което се извършва проверка

От Елена Кирилова

Венета Марковска е решила да отложи клетвата си като конституционен съдия и е сезирала прокуратурата за проверка на всички сигнали срещу нея. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ.

Вчера (11 ноември) премиерът Бойко Борисов помоли Марковска да се оттегли като представител в КС, като коментира, че "има напрежение и в случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне". По-рано пък Марковска обяви, че няма да положи клетва, но ако се докаже, че има истина в сигнала срещу нея и поиска прокуратурата да го провери.

По думите на вицепремиера случващото се с Марковска остава в нейните ръце, но ако прокуратурата се обърне към  МВР ще бъдат направени необходимите проверки. При варианта на сезиране ндържавното обвинение, то трябва да се прознесе в най-кратки срокове.

Министърът обясни, че в МВР е изпратено писмо, на базата на което се извършва проверка. Към момента обаче няма информация, която да бъде обявена публично.

Цветанов смята, че предишният професионален стаж на Венета Марковска не би трябвало да провокира обществен или професионален дебат. Повече вреди могат да настъпят, ако се обърне внимание на работата ѝ като заместник-председател на Върховния административен съд, отколкото на поста ѝ на конституционен съдия, смята министърът.

Относно атентата на летище Сарафово Цветанов съобщи, че българските служби разполагат с информация, която води до предположения относно извършителите на терористичния акт.

По думите му данните са ключови, но не са безспорни доказателства, затова не могат да бъдат оповестени публично. Той подчерта, че се работи активно с чуждестранните служби и се извършват редица анализи. Предстои да започне издирване на заподозряното лице във всички държави.

Във връзка с ключовите дела срещу Николай Цонев и по САПАРД вицепремиерът обясни, че не може да си обясни как на една инстанция Марио Николов е осъден, а на втора инстанция бива оправдан. Според министъра на вътрешните работи е необяснимо как дело от 2006 г. през 2012 г. все още е на втора инстанция и тепърва предстои да се реши какво ще се случва по него.

Относно това дали българските магистрати трябва да бъдат глобявани за неправомерни действия, Цветан Цветанов бе категоричен, че всеки коментар в тази посока му създава проблеми, тъй като съдебната система у нас е независима.

За делото "Килърите" той бе категоричен, че сложността му дава възможност да се разбере невероятната симбиоза между организираната престъпност и представителите на български институции. Цветанов изрази надежда, че ще има обективен и справедлив процес, който отговаря на тежестта на извършените престъпления.

Най-четени