Как да се приготвим за Петковден 11.10 | 11:45

На празника е добре да се замеси погача

От iNews.bg

В понеделник, 14 октомври, църквата почита преподобна Петка-Параскева Търновска, наричана още от народа ни Петка Българска.

Празникът е известен и като Петковден. Според народните вярвания Света Петка е пазителка на семейството и плодородието.

По традиция трапезата на този празник трябва да е обилна. Обичаят повелява да се сложат на масата месни ястия, гозби с овнешко и праз лук, пекат се погачи, баници със зелении, сирене, курбан чорба за повече късмет и плодородие.

На празника е добре да се замеси погача.

Ето рецепта за Погача Слънце: 
Необходими продукти
1 пакетче масло

1 кг брашно

150 г сирене

150 г кашкавал

1 кофичка кисело мляко

мая колкото кибритена кутия

3 яйца

4 лъжици олио

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

Тестото се замесва и се бие 40 пъти. След това се оставя да втаса. Разделя се на 3 части, разточва се, и всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене и кашкавал.

Корите се редят една върху друга и се навиват на руло, нарязват се на триъгълници. Отгоре се намазва с яйце и се оставя да втаса 30 минути. Пече се на 160 градуса.

Водещи

Най-четени