Скромни размисли за едни скромни спестявания 11.10 | 14:13

За 10-процентния данък върху лихвите по влоговете и дали той ще накара хората да влеят парите си в икономиката

От Диана Цветкова

Имам 400 лева в банка. Бяха хиляда, ама ми се счупи пералнята, та трябваше да си купя спешно нова... та, седят си моите 400 лева в банката и отлежават. Наясно съм, че няма да забогатея от тях. Защото лихвата, която тече даже не покрива инфлацията.

Тук моля господата икономисти да не ми вадят данни колко е инфлацията, защото пазарувам всеки ден и много добре я усещам.

Та, мисълта ми беше за тези 400 лева. Държа ги в банката, просто за да не ги изхарча. Защото освен от пералня, имам нужда и от други неща, но не са ми толкова спешни и ако парите не са пред очите ми, няма да ги похарча сега. А и защото не знам какъв ще е утрешният ден, вика му се потребителско доверие.

И доверието ми съвсем се срина, като след седмици отричане все пак управляващите си признаха – подготвят облагане на печалбите от влоговете с 10% данък.

Наскоро за пореден път прочетох, че обедняваме. Малко над половината българи се лишавали от покупки от първа необходимост, други 60% трудно си плащали сметките, а 46 на сто се отказали да почиват тази година... Припознавате ли се?

Да, обаче управляващите контрират. "Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората, нали отнякъде са дошли тези пари", възмути се премиерът на едно правителствено заседание.

Мисля си аз, да, БНБ отчита, че спестяванията на българите се увеличават. А каква е статистиката за кредитите? И като повече хора си откриват влогове, значи ли това, че са богати? Аз, например не познавам истински заможни хора, които да си държат парите на влог – част от парите, може би, но всъщност не ги оставят много да се залежават, а инвестират постоянно. Освен това същата тази статистика на БНБ показва, че по-голямата част от депозитите са всъщност малки – до хиляда лева.

Тази сутрин се опитаха да ме убедят, че десятъкът върху лихвите щял да удари богатите, за моите 400 лева нямало страшно. Може би се очаква да си представя, че досущ като един Робин Худ, парите от злите коварни чорбаджии ще бъдат хвърлени на бедните. Нещо ме съмнява... и нали повечето депозити са до 1000 лева?

Казаха ми и че с 10-те процента върху лихвите се опитват да ни стимулират да си вложим парите в икономиката, а не в банки. Ама, чакайте, бе, чакайте да понатрупам малко спестявания, пък ви гарантирам, че те ще станат източник на инвестиции в икономиката, макар и неголеми.

И една друга мисъл не ми дава мира, ако бях голям западен инвеститор, (каквито напоследък са все по-голям кът у нас) дали това ново 20, извинете – ново 10, няма да ме разколебае да дойда в България?

Но всъщност аз не съм голям инвеститор. Имам едни пари на влог, спестени от заплатите ми, които, впрочем, са обложени с данъци. Та не виждам логика – да облагаме нещо, веднъж вече обложено...

Сега отивам да си изтегля скромното спестяване, не, че ще обеднея драстично, ама защо да плащам поредния данък - сегашните ми стигат. А и не искам да ми нарушават т.нар. банкова тайна, каквато скоро няма да има. Пък, като го изтегля, ще си помисля – за вноската по кредитите ли да иде, или да го сложа в буркан в мазето. И с двете стъпки обаче няма да стимулирам икономиката... това поне е сигурно.

Водещи

Най-четени