Всички са контра на данъка върху лихвите по депозитите 10.10 | 18:07

Икономисти, банкери и опозицията считат данъка за вреден

От Ралица Стоянова

Реална печалба от банковите депозити практически няма, съответно няма какво да се облага. Това заяви икономистът Георги Ангелов по повод въвеждането на данък върху лихвите на банковите депозити пред Econ.bg.

Според него решението е взето "на тъмно", без предварително обсъждане, анализи, аргументи, оценка на въздействието. Правителството до вчера отричаше, че въобще се обсъжда подобна идея. България е бедна страна - най-бедната в ЕС - и има нужда да насърчава натрупването на спестявания, защото това е вътрешният източник за финансиране на икономическия растеж, вредно е да обезсърчаваме спестявания, смята икономистът. 

Промяната в закона ще доведе до по-малък приток на нови депозити и по-малък стимул за подновяване на депозитите след приемането на данъка, смята Ангелов. Ще намалеят стимулите за спестяване в банки, от там ще има по-малко предлагане на кредити и на по-висока равновесна цена, обясни той. Спред икономиста данъкът индиректно ще се насърчи сивата икономика. 

"Правителството и вчера, и днес твърди, че бюджетът е вързан и без този данък. То не е представило никаква аргументация защо трябва да има такъв данък, след като бюджетна нужда от него няма. Най-вероятно приходите от този данък ще са доста по-ниски от очакваните, защото нивата на лихвите вече не са толкова високи, а и вложителите ще имат стимул да не спестяват толкова колкото досега", заяви Ангелов.

В нито един данък няма нищо положително. Не може едно предложение да се обосновава с аргумента, че "навсякъде в Европа е така”, заяви пък икономистът от Industry Watch Георги Стоев, цитиран от Агенция "Фокус". Това е политическо решение, което касае всеки един българин, обикновеният човек ще трябва да плати тези данъци, и не може да бъде аргументирано с едно изречение, каза той. По думите му хората ще продължат да използват банковото посредничество, но ще платят по-висока цена за това.

Банковите депозити ще станат малко по-неатрактивни, ако се въведе данък върху лихвите на банковите депозити. Това заяви Момчил Андреев, изпълнителен директор на "Райфайзенбанк" пред Econ.bg.

Вложителите ще получават по-малко - ако досега са получавали 5% годишно за едногодишен левов депозит, сега ефективно ще получават 4,5%, обясни той.

На банките ще се наложи да се конкурират в по-голяма степен с други алтернативни инвестиции - фондове, облигации, акции, недвижимости, инвестиционно злато. Вероятно за банките ще възникнат допълнителни административни ангажименти, които ще ни натоварят с още разходи.

Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно, счита депутатът от "Синята коалиция" Мартин Димитров. Според него възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитите и намаляването на спестяванията, което е неблагоприятно, информира агенция "Фокус".

"Нездравословна мярка" в условия на криза, така Петър Димитров от левицата определи предложението за новия данък. Според него по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката. "Всички така наречени "увеличения" ще бъдат взети от хората. Ще бъдат взети от ДДС, от данък доход физически лица и сега се сетиха за още един източник, най-напред ще ни го вземат в двукратен или трикратен размер и след това ще дадат малко пари, за да си купят благоразположение на българите за изборите. Това е простата истина. Търсят се източници на пари, тъй като тия пари ги няма", заяви Димитров, цитиран от БНР.

Много по-добър вариант е допълнителните бюджетни приходи да се търсят не чрез облагане на лихвите от спестяванията, а чрез въвеждането на данък върху финансовите транзакции, считат от КНСБ. Този данък в момента е възприет от 11 държави от Европейския съюз и в най- скоро време ще бъде възприет от още две. Според данните на Министерство на финансите неговото въвеждане ще доведе до 180 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, докато с предлаганото облагане на лихвите от депозитите ефектът ще е, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, 120 млн. лева, обясняват синдикатите.

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани, заяви пък лидерът на БСП Сергей Станишев.

Водещи

Най-четени