Анджей Вайда си отиде на 90 10.10 | 14:53

Погребението на легендарния полски режисьор ще бъде в Краков

От iNews.bg

Легендарният полски режисьор, сценарист и продуцент Анджей Вайда си отиде на 90-годишна възраст. Той почина късно снощи. Кончината на носителя на "Оскар" разтресе родната му Полша и светът, политици, културни дейци и обществени личности не спират да изказват съболезнованията си и да говорят за огромната загуба.

Анджей Вайда ще бъде погребан в Краков. Такова е било личното му желание, съобщи кметът на града Яцек Майхровски, предаде "РИА Новости". Церемонията ще протече в тесен семеен кръг идната седмица, но датата все още не е известна.

"Анджей Вайда написа своята много важна глава в историята на световната кинематография и полската култура. Той беше сред тези, които правеха Полша по-добра. Ни никъде нито по света, нито в Полша, няма място, което да му е така благодарно... В душата му беше Полша, но в сърцето – Краков. Заедно с него ние изгубихме важна част от нашия живот", написа Майхровски в поставената в кметството на Краков книга за съболезнования.

През миналия месец последният филм на Вайда "Powidoki" беше номиниран от Полша за наградите "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм. Преди това още 4 филма на режисьора бяха получавали такава номинация между 1974 и 2007 г.

Водещи

Най-четени