Открива се изложба „Българските корени на Дилма Русеф" 12.01 | 09:31

Включено е и копие на над триметровото родословно дърво на рода Русев

От Олга Андреева

Всички желаещи да се запознаят отблизо с родословието на бразилския президент с български произход Дилма Русеф, могат да го направят, като посетят изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", която ще бъде открита днес, 12 януари, в зала "Архиви" на Държавна агенция "Архиви".

Изложбата показва 105 културни ценности - документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, съхранявани в историческия музей в Габрово, дирекция "Архиви", фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.

В изложбата е включено и копие на над триметрово родословно дърво на рода Русев, подарено на бразилския президент, което започва от 1730 г. и стига до ХХІ в., посочват от агенцията.

Многобройни снимки отразяват посещението на Дилма Русеф в Габрово на 6 октомври 2011 г. Показано е и развитието на българо-бразилските отношения през последните години.

Изложбата е придружена от луксозен каталог, изготвен с подкрепата на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Габрово и с участието на Община Габрово, Държавна агенция "Архиви", Централен държавен архив, Регионален исторически музей - Габрово, Държавен архив – Габрово и Държавен военноисторически архив – Велико Търново.

Водещи

Най-четени