Автографът на Дилма Русеф остана в Търново 09.10 | 17:47

Той е поставен върху каталог от изложбата "Българските корени на Дилма Русеф"

От Кремена Бедерева

Автограф от президента на Бразилия Дилма Русеф получи Държавният военноисторически архив във Велико Търново, който днес отбелязва 60-годишен юбилей.

Автографът е поставен върху каталог от изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", която бе подредена в Регионалния исторически музей в Габрово по повод на посещението на държавния глава на Бразилия.

В експозицията са показани шест документа, свързани с нейния родственик генерал Руси Русев, който е бил министър на войната от началото на 1943 до пролетта на 1944 г., когато подава оставка от поста и преминава в запаса, поясни директорът на архива Светлин Радев за БТА.

"Ръководство за водене на успешен бой с турците" отпечатано през 1876 г. и 72 наборни военни книги от 1915 г. до 1930 г., водени от Военното окръжие в Русе, са най-новите попълнения във военния архив. Наборните книги съдържат ценни данни за образованието, професиите, семейното положение, здравния и социалния статус на хиляди русенци, подлежащи на военна служба през средата на миналия век.

Сред дарените фондове, които предизвикват интереса на изследователите на съвременната история, е личният архив на ген. Атанас Семерджиев - бивш министър на вътрешните работи, който през 1990 г. става първият вицепрезидент след демократичните промени в страната.

Материалите в този фонд обаче са засекретени за 20-годишен период по закона за класифицираната информация и по волята на дарителя, обясниха от архива. В Държавния военноисторически архив се съхраняват над 75 милиона документи, включени в общо 425 200 архивни единици от 3405 фонда.

От тях над 500 архивни единици от 12 лични фонда остават недостъпни за читатели и изследователи, заради съдържащите се в тях класифицирани документи, засягащи основно междудържавни отношения.

На този етап засекретени остават периодично постъпващите архивни документи за военните поделения и за здравните заведения от системата на отбраната, както и за предприятията от военнопромишления комплекс.

Водещи

Най-четени