Приготвяне на обредни хлябове организира НИМ идната събота 12.04 | 11:24

Майстор-хлебар ще помага на децата, входът е свободен

От iNews.bg

Безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове организира Националният исторически музей (НИМ) на 14 април (събота), в своя Детски музейно-образователен център. Ателието е част от проекта "Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

Посетителите ще могат да приготвят обредни хлябове от квас – традиционни великденски хлебчета и специален хляб, използван в богослужебната литургия. Той се отличава с това, че върху него е бил слаган дървен просфорен печат. Участниците в ателието ще могат да изпекат на място своето изделие, благодарение на пекарни "Слънце Луна” и майстора-хлебар Свилен Класанов. Да го опитат и да го отнесат със себе си.

Занятието е второто от общо четирите ателиета, пряко свързани с темата и предметите от експозицията: "Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в." в зала 4 на НИМ. През май и юни предстоят нови занятия по калиграфия и изработване на глинени икони.

Материалите, инструментите и моделите ще бъдат осигурени от организаторите. Занятията започват в 10:30 ч., на 14 април (събота) и ще продължат до 15:30 ч. Ателието се организира съвместно с пекарни "Слънце и луна”. Входът за деца за Детския център на НИМ е свободен.

Водещи

Най-четени