Пускат публика на закрито в театри и опери, отварят и танцовите зали 26.05 | 15:30

Театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си

От iNews.bg

Театрите, оперите и танцовите зали вече могат да работят и на закрито. Това е новината, след като представители на Съюза на артистите и този на танцовите зали проведе среща с министъра на културата Боил Банов и здравния министър Кирил Ананиев.

В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а в театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си.

Врати отварят всички зали, физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени и детски школи. При функционирането им трябва да бъдат спазвани стриктно всичко противоепидемични изисквания.

Културният министър Боил Банов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещнаха днес с представители на сектора, за да обсъдят при какви условия залите за изкуство на закрито могат да подновят своята дейност.

Решението за срещата дойде след протеста навръх 24 май, при който танцьори и музиканти застанаха под прозорците на властта, за да изразят своето недоволство от създалата се ситуация.

На срещата присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който обяви, че се увеличава процентът на присъствие в театралните зали на открито на 50%, а на закрито – на 30%.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев предстои да бъде издадена до края на деня.

Водещи

Най-четени