Рашидов се хвали пред колега-чужденец: Киното ни е в подем 30.10 | 14:07

Предлага да правим филми с мароканците

От Филипа Тодева

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна днес с Абделкадер Амара - министър на индустрията, търговията и новите технологии на Кралство Мароко, който е на посещение в страната ни за участие в Десетата сесия на Междуправителствената българо-мароканска комисия.

Рашидов подчерта, че в България има отлични възможности за производство на филмови копродукции и разполагаме с много добра техническа база и специалисти, като същевременно отбеляза, че през последните няколко години в подем е и новото българско кино, което се ползва със сериозна финансова подкрепа от страна на държавата ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Министър Рашидов предложи да се сключи двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Кралство Мароко и припомни, че България вече има подписани такива споразумения със страни като Франция, Израел, Италия и Турция.

Вежди Рашидов предложи също така в България да се проведат и Дни на мароканската култура, тъй като по негови думи именно такива конкретни бъдещи прояви в областта на двустранния културен обмен могат да допринесат за по-близкото опознаване на народите ни.

Министър Абделкадер Амара отправи покана страната ни да се представи на следващото издание на традиционния Фестивал за религиозна музика в гр. Фес в Мароко, а министър Рашидов го увери, че певците от прочутия ни хор, изпълняващ източни песнопения – "Св. Йоан Кукузел”, ще се представят много достойно на този престижен форум.

Двамата министри бяха единодушни, че обменът на култура е в основата на двустранните връзки, особено между страни с толкова богата история и духовно наследство като България и Мароко. Те обсъдиха възможността за гостувания на фолклорни състави и оперни спектакли. Министър Вежди Рашидов в хода на разговора изрази желанието на българската страна за развитие на по-тясно сътрудничество и в областта на филмовата индустрия.

Водещи

Най-четени