Няма да повярвате какво се случва с Уди Алън 01.12 | 14:05

Един от най-емблематичните режисьори на нашето време стана на 78 години

От Гергана Златкова

Един от най-емблематичните режисьори на нашето време Уди Алън днес става на 78 години.
През последните три десетилетия той е пускал на екран по един филм на година. И в момента Алън не проявява никакви признаци за намаляване на темпото.

Най-новият му филм "Magic in the Moonlight" се очаква да излезе догодина, припомнят от БГНЕС. Алън отново е сценарист, режисьор и продуцент.

Снимките вече започнаха в Южна Франция, а в главните роли ще видим Колин Фърт и Ема Стоун.  Преди дни режисьорът заяви, че на се надява "Magic in the Moonlight" да повтори успеха на заснетия във Франция "Полунощ в Париж", в който участваха Оуен Уилсън и Рейчъл МакАдамс. Той натрупа приходи от 151 милиона долара в световния бокс офис, когато излезе на екран през 2011 г. Лентата донесе на режисьора Оскар за най-добър оригинален сценарий.

Интересни факти:

- Истинското му име е Алън Стюарт Кьонигсберг и е роден в Ню Йорк. Артистичният си псевдоним заема от кларинетиста Уди Херман.

- Той учи кино в Нюйоркския университет, но е изхвърлен след първата си година.

- Алън навлиза в шоубизнеса още като тийнейджър, на 19 години той пише сценарии за редица тв шоута, сред които Candid Camera, The Ed Sullivan Show и The Tonight Show.

- Има три награди Оскар и е бил номиниран над 21 пъти. Той има най-много номинации за Оскар за сценарий от който и да било друг писател.

- Алън има романтични връзки с музите си Даян Кийтън и Миа Фароу и е бил женен за актрисата Луиз Ласер.

- Той отказва да гледа филмите си, след като излязат на екран, въпреки че определи лентата си от 2005 г. "Мач Пойнт" с участието на Скарлет Йохансон и Джонатан Рис Майерс като най-добрия си филм.

- Статуя в цял размер на Алън се намира в любимия му испански град Овиедо. Той заснема там филма си от 2008 година "Вики, Кристина, Барселона".

- Джазът е една от най-големите страсти на Алън, той свири на кларинет още от дете и сега всяка седмица се изявява в Карлайл хотел в Манхатън.

- Алън озвучава Мравката Z в едноименния филм.

- Почитател е на баскетболния отбор Ню Йорк Никс, има билет за целия сезон, както и четири места на предните редове.

Водещи

Най-четени