Бой с домати изкара 22 000 души по улиците на испански град (ВИДЕО) 27.08 | 15:00

Улиците на Буньол почервеняха

От Пламена Вълчева

Улиците на испанския град Буньол почервеняха от ежегодния бой с домати за фестивала "Томатина", който от години е голяма туристическа атракция, предаде AP.

В боя с домати участваха около 22 000 души, много от тях чужденци. За целта от кметството осигуриха 125 тона зрял зеленчук. Запасът свърши за около час. За втора поредна година кметството таксува участниците, които не са от Буньол, по 10 евро. Билетите свършват седмици преди фестивала. 

Празникът датира от 1945 г., когато група младежи се скарали помежду си и започнали да се замерят с домати. Той се организира в последната сряда на месец август. Буньол е градче с 10 хиляди жители на около 40 километра от Валенсия. 

Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците. Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

След като започне боят, настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Според правилата участниците трябва да носят защитни очила и ръкавици и задължително да смачкват доматите, преди да ги хвърлят като предпазна мярка.

Друго правило е, че никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира някого и да възникнат сериозни скандали, като например стъкленибутилки. Въпреки, че е забранено хората да си късат дрехите, никой не спазва това и постоянно къса горната дреха на някой облечен човек, мъж или жена. След точно един час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Водещи

Най-четени