Вече знаем на какво се дължи ползата от шоколада 23.03 | 11:31
Обичате ли черен шоколад?

Ако обичате черен шоколад, вече може да го ядете без да изпитвате вина, че го ядете. Учени от университета на Луизиана откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в. "Daily Mail.”
Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествено противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане, допълва БТА.
Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.
Водещи
-
Петьо Цеков: Всички се държат така, сякаш утре сме на избори
Любомир Стефанов: Стана мантра каквото и да се случва в държавата, Пеевски да управлява кораба
27.07 | 18:00
-
Мъж застреля любовника на бившата си жена и изгори кучетата й живи
Местен жител заключил децата си, заплашил да запали и тях
27.07 | 17:21
-
Пламнала и борова гора в местността „Бакаджик” край Ямбол
Пожарът разгръща фронта си и се вижда от АМ „Тракия”
27.07 | 17:00
Най-четени
-
Астрофизик: 5 доказателства, че има живот след смъртта
27.07 | 12:00
-
Когато глупостта и стремежът за власт се сблъскат, произвеждат катастрофи
Това направи ПП-ДБ с КПКОНПИ, смята депутатът от ИТН Станислав Балабанов
27.07 | 12:20
-
Дайнов: Нови протести са възможни през октомври
Кабинетът ще падне тогава, когато Пеевски реши, че е подготвил достатъчно властова база, така...
27.07 | 10:20