Влюбените раздвоени къде ще празнуват Св. Валентин 03.02 | 10:08

Новата мода сред българите е екскурзия за празника на влюбените

От iNews.bg

Влюбените хора у нас са раздвоени в предпочитанията си къде да празнуват предстоящия празник на влюбените. Голяма част са готови да се поддадат на новата мода и да отидат с половинката си в чужбина. Друга не малка част обаче предпочитат да си останат в България, но също няма да откажат да пътуват по-далеч от дома.

Сред предпочитаните дестинации за 14 февруари на първо място се нарежда остров Санторини в Гърция. Веднага след него обаче е българска дестинация - "Капана" в Пловдив, предаде БНТ. Третото място отново е в чужбина - Лондон и неговото "Око", а на четвърто място е Париж и Pont des Arts. На пето е градът, в който се е зародила историята на Свети Валентин - Рим.

Свети Валентин живял в III век след Христа в Рим. По това време Rимската империя била в непрестанни войни. Императорът Клавдий II имал нужда от войници за огромната си армия. Но малко били желаещите да постъпят в нея, защото мъжете не искали да бъдат далеч от своите съпруги. Жестокият император издал декрет, с който отменил и забранил всички сватби и годежи.

Валентин тогава бил свещеник в Рим. Заедно със св. Мариус те помагали на мъчениците християни, наблъскани в страшните римски затвори и тайно бракосъчетавали влюбени двойки. За тази си дейност св. Валентин бил арестуван.

Докато бил в затвора, светецът излекувал от слепота дъщерята на охраняващия го тъмничар. След това той се влюбил в младото момиче, помолил императора да сключи брак с нея. Вместо разрешение получил бърза екзекуция. Преди смъртта си, той помолил за лист хартия и ѝ написал писмо. Подписал го като "Твой Валентин". Израз, който се използва и днес.

Водещи

Най-четени