Защо скърцането с нокти по черна дъска ни побърква? 03.11 | 12:24

Учени обясниха защо не можем да търпим някои звуци

От Елена Кирилова

Драскането с нокти по черна дъска издава звук, който е почти непоносим за повечето хора. Изследователи анализираха защо намираме този звук толкова ужасен, съобщава Daily Mail.

Учени от Кьолн и Виена откриха, че всъщност ушите ни могат да усилят неприятния звук, което прави преживяването още по-ужасно.

Човешките уши са създадени, за да чуват звуци, които са на същата честота и които напомнят човешка реч.

Изследователите използвали тест, в които някои слушатели мислели, че слушат експериментална музика, а на други било съобщено, че ще чуят няколко неприятни звука.

Драскането с нокти по черна дъска било отчетено като най-неприятния звук, като се наредило над звуци като скърцане с вилица по чинията или скърцане със стиропор.

Екипът, воден от Майкъл Охлер от германски университет в Кьолн, установил, че тези, на които било казано, че ще чуят драскане с нокти, били по-ужасени от тези, които не знаели за какво става въпрос. Въпреки това и втората група изпитала "отвращение", подобно на осведомените.

Учените измерили пулса и кръвното налягане, за да проверят кои звуци са най-непоносими.

Те пуснали записи на преминаване с нокти или тебешир по черна дъска, за да видят кое има по-лош ефект върху хората.

Оказало се, човешкият организъм реагира чрез физически отговор на този звук, като най-ясно това си личи в обхвата между 2000 Hz и 4000 Hz.

За това може би е виновен ушният канал, защото за него звукът наподобява човешка реч, ето защо той го усилва в ушите ни.

Водещи

Най-четени