За кафето като изкуство 08.11 | 11:37
Венета и Димитър Ашикови предлагат най-прясно изпеченото кафе, което можете да намерите у нас

Ако и вие си мислите за кафето само с понятията "робуста" и "арабика", то не сте единствените. Но има едно място в София, където за кафето се говори за неща като Ява Панкур, Суматра Манделинг, Етиопия Иргачеф и Колумбия Супремо. Венета и Димитър Ашикови правят именно това. През 2010 г. семейство започва с идеята да пече в бутиков формат кафе.
Но зад всичко това си има история.
Тя започва през 2003 година в Окланд, Нова Зеландия, където семейство Ашикови отваря първия си бутик. Там, във всеки по-голям квартал, някой пече кафе. Причината за това е, че новозеландци са възпитани в нещо, което се нарича "кафе култура". Активно се интересуват какво пият, свикнали са да търсят определени сортове и селекции.
Докато в Европа господстват брандовете, Нова Зеландия не робува на марки, а на видове и тяхното качество. Именно това позволява на българския бутик да работи с над 30 сорта арабика, което го превръща в бизнеса с най-голямо разнообразие на местния пазар.
А пазарът е сериозен и много динамичен – само в периода между 2003 и 2010 година фирмите, които пекат кафе, нарастват от около 30 до над 100. Съществува гилдия на професионалистите в бранша и всяка година се провежда фестивал на кафето, на който международно жури оценява работата на роустъри и баристи.
Началото е трудно, защото у нас все още има какво да се желае по отношение на кафе културата. Докато в Окланд конкуренцията е огромна, тук е точно обратното. В качеството си на пионери семейство Ашикови са нагърбени с нелеката задача да създават пазар, което се случва изключително бавно. И все пак, вече има доста клиенти, които разбират какво означават отделните сортове, блендовете от тях, различните профили на изпичане.
Видовете, които понастоящем се пекат, наброяват десетина, а от тях се правят 17-18 различни бленда. Важно е да се отбележи, че сред тях не фигурира робуста.
Как се съхранява кафето и отговорът на други интереси въпроси, може да видите на Fitwell.bg.
Водещи
-
Цените по заведенията: 20% ДДС ще бъде черешката на тортата
Той подчерта, че ценообразуването не зависи само от ДДС ставката.
24.02 | 13:00
-
Навършват се 3 г. от началото на руската война в Украйна
Поредна атака на Москва с дронове беляза годишнината
24.02 | 12:45
-
Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка във ВМА
Консултациите ще продължат две седмици – от 25 февруари до 7 март, в кабинет № 202, на етаж 2...
24.02 | 12:15
-
Алгафари: Този наш патриот Костадин Костадинов явно забравя, че тези полицаи там са родени от майки българки
Според Алгафари е било грешка и да се пита за енергетика, за броя депутати и т.н. "Това е...
24.02 | 12:00
Най-четени
-
Забраната на вейповете: Обсъждат промени в закона между първо и второ четене
Очаква се пълна забрана
24.02 | 09:20
-
Мръсен въздух в София и още няколко града в България
Повишени нива на концентрация на фини прахови частици отчитат уредите на Изпълнителната...
24.02 | 11:15
-
Най-ниската температура на 24 февруари беше регистрирана в Добрич
Жълт код за опасно ниски температури e обявен в 5 области на страната: Русе, Разград,...
24.02 | 10:30