Кое е най-щастливото място в света? 21.03 | 11:06

За „Деня на щастието“ CNN потърси най-добрите държави за живеене

От iNews.bg

Обединените нации обявиха 20 март за "ден на щастието", като посочиха, че то и добрият живот са част от човешките права. За да отбележи празника, CNN проучи кои са 10-те държавите с най-добри условия и описа техните емблематични туристически места. 

Не е изненадващо, че в списъка на най-щастливите страни попадат повечето от Скандинавския полуостров. За да се изчисли нивото на щастието, са били взети под внимание следните фактори – стандарт на живот, социални условия и политика, свобода на житейския избор, ниво на корупция, културно и природно наследство.

Ето кои са 10-те най-щастливи държави и топ местата за посещение в тях.

Дания

Тя заема почетното първо място, като освен с висок стандарт и добра социална политика, страната се радва и на прекрасния увеселителен парк Tivoli Gardens. Той е сред най-старите, но и най-добрите в Европа. Ако предпочитате спокойствието на Копенхаген, изследването препоръчва да посетите Кралските градини на Rosenberg Castle.

Норвегия

Едно от най-приятните неща тук са прекрасните гурме ресторанти в Осло, включени в гайда Michelin. Тук можете да се насладите на изтънчена храна в заведения с по една или две от престижните звезди. А ако търсите преживяване сред природата, можете да посетите националния парк Dovrefjell, където можете да видите планински биволи и елени в естествена среда.

Швейцария

Няма смисъл да коментираме спокойствието и високия стандарт в тази държава. Но тя попада в щастливия списък и по други причини – алпийски ски писти с дължина над 320 км, където могат да се тренират зимни спортове дори и през лятото. В Швейцария можете да се порадвате и на тихи градчета, в които автомобилите са забранени, а да не забравяме за прекрасния шоколад и безбройните видове сирена.

Холандия

Тук цъфти най-щастливото цвете – лалето, а градините Kaukenhof отварят врати на 20 март за започването на пролетния сезон. Хиляди туристи идват тук, за да видят безбройните сортове от цветето. По-активните посетители, могат да направят панорамен велосипеден тур с дължина около 400 км., за който е предвидена около седмица.

Швеция

Стокхолмският Gamla Stan е най-големият и най-добре запазеният средновековен град в Европа, който си заслужава да разгледате. По нищо не му отстъпва и Кралският национален парк, в който има предвидени и красиви места за пикник.

Канада

Социалната система на тази държава е прословута с доброто си устройство. А за изкушение за туристите е националният парк Banff, който можете да опознаете докато карате ски. Друга интересна дестинация е остров Haida Gwaii, известен още като островът на кралица Шарлот. Той има богата история и изобилие от места за разглеждане, намира се само на два часа от Ванкувър.

Финландия

Кой не би искал да види северното сияние и дома на Дядо Коледа? Но ако искате да направите пътуването си до Финландия още по-специално, можете да пренощувате в стъклено иглу за двама, през чийто покрив да наблюдавате светлините в небето – звучи наистина романтично. 

Австрия

Тук ви очаква истинско щастие за ушите, ако посетите виенската Златна зала на музиката в Musikverein. След това можете да се поглезите с прочутата торта сахер в Cafe Sacher.

Исландия

Това, което не бива да пропускате в тази държава е посещението до комплекса с термални извори Blue Lagoon. Тук всичко е божествено – и храната, и водата, и гледката. Ако предпочитате по-екстремните преживявания, отидете до националния парк Snæfellsjökull, където можете да видите глетчер на върха на действащ вулкан. 

Австралия

Тук ви очаква едно от 10-те чудеса на света, включено в списъка със световно наследство на UNESCO – Големия бариерен риф. Той заема площ от 344,400 км и е най-големият коралов риф, обхващащ 600 острова и 3000 коралови рифа.

Вижте кадри от най-щастливите държави в нашата галерия.

Водещи

Най-четени