Малки тайни за голямо щастие 20.03 | 21:15

Щастието се състои в дребните неща

От Пламена Вълчева

На 20 март светът чества Международния ден на щастието. Философите определят щастието като състояние на човека, "което съответства най-много на вътрешната удовлетвореност от условията на битието, от пълнотата и осмислеността на живота, от осъществяването на човешкото ни предназначение", предава БТА.

Химия и щастие

Колкото и странно да звучи, природата на човешкото щастие е много прозаична, по-точно химическа. Усещането за безгранично удоволствие не е нищо друго, освен сложна верига от биохимични процеси, които се управляват от т.нар. "хормони на щастието". "Хормоните на щастието" са били открити от учените още в средата на XX в. Специалистите са установили, че те се отделят в главния мозък, при това не само при хората, но и при животните. 

Съществуват две основни вещества, които влияят на настроението на човека. Първото от тях е серотонинът. За хората, при които той е в достатъчни количества, казват, че "излъчват светлина". Той намалява напрежението, предизвиква удоволствие и подобрява настроението. Големи количества серотонин се съдържат в шоколада, бананите и фурмите. Съществува обаче взаимна връзка между нивата на серотонина в организма на човека и настроението му. Тоест, ако се се увеличи серотонинът, се подобрява настроението, а при подобряване на настроението може да се увеличи нивото на серотонина в организма.

Върху настроението влияят и ендорфините - биологично активни съединения. Ако са много в организма, човек винаги е изпълнен със сила, енергия и оптимизъм. Такива хора винаги са щастливи. Но ако има недостиг на ендорфини, човек става апатичен. Ендорфините се отделят от мозъчните клетки и нервната система. Възбуждането на този нервен център създава у човек чувството на бодрост, радост и лекота.  По време на бременност например количеството на ендорфините в организма на жената се увеличава, а след раждането рязко спада, което често е причина за развиването на следродилна депресия. 

Физика и щастие

Интензивното физическо натоварване се отразява благоприятно на настроението и душевното състояние на човека. Половин час спорт или физическа работа увеличават пет-седем пъти концентрацията на хормоните на щастието в организма, при това състоянието на удовлетворение продължава най-малко два часа. Това средство действа по-добре на мъжете, отколкото на жените. По тази причина повечето представители на силния пол предпочитат да прогонват неприятностите "с пот". Сексът повишава нивото на ендорфина в организма няколко пъти. Не е случайно, че медиците го смятат за най-доброто лекарство срещу всички болести. Представителките на прекрасния пол, които мотивират с главоболие нежеланието си да правят секс, губят надеждата бързо да оздравеят.

С вкус към щастието

Статистически данни показват, че 40% от населението на детеродна възраст предпочита добрата храна пред секса. Причината е, че вкусният и обилен обяд е източник на неизказано удоволствие. Научно е доказано, че въглехидратната храна повишава нивото на хормоните на щастието в организма на човека. Въглехидратите обаче оказват по-голямо влияние върху представителките на нежния пол. Именно затова много жени, когато изпаднат в депресия, започват да се хранят прекалено много и да трупат наднормено тегло. Трябва да се знае, че чувството за вина спира отделянето на молекулите на радостта, човек не получава необходимата му доза от хормоните на щастието. В резултат той се храни още повече.

Механика на щастието

Ултравиолетовите лъчи увеличават концентрацията на серотонин в организма на човека. Затова топлината и продължителността на деня, на слънцегреенето влияят благоприятно на хората, които живеят при по-суров климат. При южняците няма значими подеми в настроението, но в същото време липсват и депресиите.
Американски учени от университета на щата Мериленд са стигнали до извода, че по време на смях количеството ендорфини в организма на човека рязко се увеличава.

Учените препоръчват на хората да не крият емоциите си, да дават изразна чувствата си и ако им се смее, да го правят от цялото си сърце и душа. Това помага за отделянето на хормоните на щастието, способства за повишаване на имунитета и за справяне с депресиите.

Методология на щастието

Психолозите съветват хората винаги да са положително настроени. Мислете за хубави неща, опитайте се да поставите на заден план лошите мисли. Другите и без това ще се постараят да ви създадат неприятности и отрицателни емоции. Не е нужно и вие да го правите. Научете се винаги да се усмихвате. Медиците твърдят, че когато напрягате лицевите си мускули при усмивка, в мозъка постъпват сигнали, които активизират центъра на удоволствието. Щастието се състои от дребните неща, затова не пренебрегвайте нито едно от тях.

Най-четени