Необичайно приятелство! Антилопа се сприятели с леопард (ВИДЕО) 23.12 | 14:10

Младите леопарди често си играят с плячката заради липсата на убийствена обиграност

От Беатрис Николoва

Ако смятате, че един хищник не може да бъде приятел на своите потенциални жертви, се лъжете жестоко. В природните закони често наблюдаваме удивителни променливи закономерности, които привличат интереса. Приятелството между бебе антилопа и леопард доказват твърдението.

Служител в националния парк "Крюгер" в Република Южна Африка, засне удивителни кадри на разцъвтяващото привтелство между хищник и жертва. 31-годишният рейнджър Естиан Хоуи в изумление е наблюдавал и заснел едночасовата "заигравка" между малката импала (вид африканска антилопа) и леопарда.

Направеният от него запис показва как бебето импала нежно души и побутва муцуната на мързелуващата голяма котка. Дори когато леопардът отвръща по-грубо на бебешките ласки, антилопата не проявява ни най-малък признак на страх, и дори следва новия си приятел наоколо.

"През всичките години като рейнджър не съм наблюдавал подобно нещо и не очаквам да го видя отново", споделя изуменият Хоуи. Рейнджърът напомня, че младите леопарди често си играят с плячката заради липсата на убийствена обиграност.

"Макар случилото се да изглеждаше като съвместна игра, всъщност само леопардът си играеше. Възможно е той да е изчаквал появата на майката на бебето импала, за да се прояви като същински хищник", смята служителят.

 

Водещи

Най-четени