Нов вид бозайник прилича едновременно на мишка и на слон (ВИДЕО) 27.06 | 11:28

Животинката има дълга опашка, но и дълъг нос като хобот

От Пламена Вълчева

Биолози откриха в африканската пустиня бозайник, който прилича на мишка и на слон. Интересното обаче е, че учените са стигнали до това заключение не само, защото носът му е като хобот, но носи и генетични белези на слон, съобщава Sky News. 

Мacroskeledies micas е нов вид слонска земеровка с дълга опашка и малко космато червеникаво тяло, но и с дълъг нос като хобот. Тежи около 28 гр, а дължината й е към 19 см заедно с опашката. Генетично обаче е свързана повече със слоновете. 

"Всъщност те са по-близки до слоновете, отколкото до мишките - каза д-р Гален Ратбън от Калифорнийската академия на науките. Представете си кръстоска на миниатюрна антилопа и мравояд". Земеровката прилича на антилопа по дългите и тънки крака и начина на спане, но ловуването и храната й са като на мравоядите. 

1321450

Д-р Ратбърн е попаднал на земеровката в Намибийската пустиня.  "Когато изследвахме нейното ДНК и я разгледахме по-подробно, установихме, че тези бозайници са наистина различни" - каза биологът д-р Джак Дъмбакър.

Слонските земеровки се хранят с термити и насекоми като мравояди. Необичайното при тях е, че са моногамни. Раждат две или три космати малки, които са готови да побягнат, допълва БТА. 

Вижте видео със странната животинка, кръстоска между мишле и слон в Jenite.bg

Водещи

Най-четени