Разгадаха тайната за строежа на египетските пирамиди (ВИДЕО) 04.05 | 11:29

Учените смятат, че са установили върху какво са се плъзгали огромните каменни блокове

От Пламена Вълчева

Все се питаме при липсата на модерна строителна техника, как точно строителите на масивните египетски пирамиди са могли да движат камъните през пустинята до строителния обект?

Ново проучване предлага отговор на този вечен въпрос за построяването на древните египетски пирамиди. Учените смятат, че най-накрая са разгадали мистерията около строежа на масивните структури, построени от огромни каменни блокове, преди повече от 4000 години.

Изследователите отдавна знаят, че древните египтяни са теглели камъните на шейни. Но учените, които стоят зад това ново проучване казват, че за да се запазят шейните от потъване в пясъка, работниците е трябвало да напоят пясъка с определено количество вода. По този начин се намалявала наполовина необходимата сила за дърпането на шейната с тежестта върху нея, предава Huffington post.   1269429

"Водата формира течни мостове, които залепят песъчинките заедно, като в пясъчен замък. Вдъхновение за това изследване е гробница, в която съществува чертеж, който изобразява именно такъв процес", казва авторът на проучването д-р Даниел Бон, професор по физика в Университета в Амстердам.

Въпросната рисунка, намерена в гробницата на Djehutihotep, изобразява човек, който стои в предната част на шейна, обливайки с вода пясъка точно пред себе си. За да тестват тази техника, учените сравняват дърпане на мини-шейна върху сух пясък с дърпане на шейна върху мокър пясък.

Резултатът показал, че се изисква много по-малко усилие да се тегли шейната върху мокър пясък.

Водещи

Най-четени