Тиражът на Кънчо е изчерпан 07.03 | 08:55

Дипляната, предназначена за ученици от горен курс, е издадена преди повече от 10 г.

От Олга Андреева

След като образователната брошура с пениса Кънчо вчера взриви социалните мрежи, от Столичната регионална здравна инспекция се видяха принудени да дадат официални разяснения по случая.

Оказва се, че диплянката "Приключенията на Кънчо” е издадена от бившата столична ХЕИ преди повече от 10 години и през 2010 г. от бившата СРИОКОЗ (Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве).

"Приключенията на Кънчо”, предназначени за учащи от горен курс, са били в рамките на промотивната дейност на инспекцията по темата "Превенция на ХИВ/СПИН.”

Визуалният проект е бил взаимстван от немски здравно-информационен материал по същата тема. Немското име на героя е заменено с българско име.

От столичната РЗИ уточняват, че вече са пенсионери сътрудниците, предложили издаването на дипляната, която е одобрена от тогавашния директор на инспекцията.

"Приключенията на Кънчо” са издадени в минималния изискуем тираж от 10 000 бройки (на стойност 245,66 лв.), който вече е изчерпан. Брошурата е свалена и от сайта на РЗИ.

Дипляната предизвика широки дискусии в медийното пространство дали именно по този начин следва да бъдат образовани учениците как се прави безопасен секс или инфантилният подход по сериозна тема би срещнал главно подигравки или най-малкото несериозно отношение.

Други пък са на мнение, че покрай вдигнатия шум около брошурата идеята за безопасния секс все пак е достигнала до по-широк кръг младежи и може би в крайна сметка е постигнала целта си, макар и привидно да остава обект на подигравки.

Водещи

Най-четени