Украинките не смогват на европейското търсене на коса 11.12 | 09:37

Агентите обикалят провинцията в търсене на жени, готови да срежат косите си

От Елена Коцева

В Украйна работят повече от три фирми, които се занимават с изкупуване на коса.

Агентите обикалят провинцията в търсене на жени, които са готови да срежат дългите си коси и да ги превърнат в долари.
На фона на недоброто икономическо състояние на страната, кризата и ниския стандарт това не е особено трудно, но и за украинките дългите руси коси и плитки са въпрос на гордост.

Най-често жените се разделят с плитките си по конкретен повод - нужни са пари заради болест или първокласник в семейството, за когото трябва да се купят учебници и униформа.

Много от агентите имат точни условия за изкупуваната стока – например косите да са руси или кестеняви с минимална дължина от 30 сантиметра. Една конска опашка например струва около 50 долара.
Има случаи и в които се правят поръчки и се договарят предварителни условия със съответно капаро. 

Допълнително обаче агентите са затруднени от факта, че в Европа търсенето на коса непрекъснато расте.

"Търсенето наистина и много високо, а аз не мога да доставят повече от 150 кг светла коса седмично", оплаква се Дейвид Елман, един от големите търговци. 

Той е доставчик на много фризьорски салони в Германия, Франция и дори и в САЩ. В салоните от доставените коси не само се изработват перуки, но и кичури се прикрепват към естествените коси на клиентките.

А в Европа това става все по-модерно. Търсенето расте и поръчките не могат да бъдат изпълнени.

Освен Украйна, Русия е другият голям доставчик. Миналата година оборотът на коса от Русия за Европа е сигнал стойността от 16 милиона долара и от наблюдателите бе наречен "новото руското злато". 

Европейските фризьори ценят обаче най-високо именно украинските коси, защото те се доближават до типа оцветяване на европейските. Украинските коси не е нужно да се избелват, както например трябва да се прави с косите от Индия и Китай - страни, които също са от големите доставчици на коса за световния пазар.

Водещи

Най-четени