Холандски музей продава експонати, за да оцелява 18.08 | 08:50

За да покрие недостатъчното си финансиране, предизвикано от икономическата криза

От Петя Михайлова

Световният етнографски музей в Ротердам планира да продаде африканските и американските си експонати, за да покрие недостатъчното си финансиране, предизвикано от икономическата криза в Европа и подготвяното съкращаване на държавните субсидии за изкуствата от 2013 г., предаде Ройтерс.

Музеят в Ротердам е един от няколкото холандски музея, които са под натиск да набират средства, и обсъжданите идеи варират от "осиновяване" на известни експонати до отваряне на хотел на територията на музея.

"Ще продадем цялата африканска колекция и колекцията от двете Америки и ще запазим само водещите експонати в останалата част от колекцията ни, за да наблегнем на азиатското изкуство. Набраните средства ще бъдат внесени в банка", каза директорът на ротердамския музей Стенли Бремeр.

"Ако следите ситуацията в Европа, ще видите, че може да възникне проблем до пет-шест години. Затова изготвяме план да сме колкото се може по-самостоятелни финансово", добави той.

Холандското правителство заяви, че държавните субсидии за изкуствата и културата ще бъдат намалени с 200 милиона евро и ще станат 700 милиона евро, считано от 2013 г. Властите отбелязаха, че в бъдеще музеите трябва да осигурят 17,5 процента от приходите си от нови източници или партньори.

Африканската колекция на Световния музей в Ротердам е една от най-старите в Европа и включва експонати, събрани от холандски търговци през 19-и век.

"Това би била огромна загуба за Холандия. Трябва да направим така, че тези експонати да останат в Холандия", каза Стeвeн Енгелсман, председател на Фондацията за етнографска колекция в Холандия, която представлява осемте етнографски музея в страната.

Музеят за историята на науките и медицината Бурхаве в Лайден също може да бъде принуден да продаде експонати, тъй като е застрашен от закриване. Колекцията на музея включва първия уред за бъбречна диализа в света, конструиран от холандски лекар през Втората световна война, както и някои от първите микроскопи в света, датиращи от 17-и век.

Водещи

Най-четени