8 места от цял свят, до които никой няма да ви пусне 15.04 | 18:09

Ще ги видите през крив макарон

От Христо Узунов

Кривият макарон е една чудна вещ, позволяваща да видите неща, които иначе не са предназначени за вашите очи. Такъв е случайят и с 8 от най-ограничените за посещение места в света, за които разказват от Div.bg.

Пещерата Ласко, Югозападна Франция

За любителите на историята и изкуството би било сбъдната мечта да влязат в пещерата Ласко, за да се докоснат не само до начина на живот на хората преди хиляди години, но и да се насладят на едни от най-красивите произведения на праисторическото изкуство, датиращи от преди повече от 20 000 години. Много малко хора днес могат да се насладят на рисунките по стените, тъй като пещерата е затворена за туристи. За много кратко, мястото е било отворено за посещения, но въглеродният диоксид, издишван от желаещите да посетят мястото, унищожил някои от картините.

Стаята за извънредни ситуации в Белия дом

Единствения път, в който можем да надникнем в стаята за извънредни ситуации в Белия дом, е по време на политически или военно-тематични телевизионни предавания или филми. Освен ако не сте президентът на САЩ или някой от малкото подбрани съветници, които имат достъп до стаята, няма никакъв шанс да се докопате до това помещение. Разположено на 50 м. под Западното крило, на това място се вземат решения на живот и смърт, най-често такива, свързани с участието на Америка в критични военни действия.

Глобалното зърнено хранилище, Шпицберген, Норвегия

Хранилището е известно като "Ноевия ковчег" и в него се съхраняват хиляди семена от всякакви видове растения от целия свят, които могат да изхранят огромна част от населението, в случай че природно бедствие или война унищожи природните ресурси.

Водещи

Най-четени