Министерство на електронното управление: Изтекла гаранция на 9600 машини за гласуване не застрашава изборния процес 11.10 | 13:59

"Надяваме се изборната активност да бъде повишена, за да може всички граждани да са доволни", заключи той.

От iNews.bg

Министерство на електронното управление: Изтекла гаранция на 9600 машини за гласуване не застрашава изборния процес.

Валентин Мундров, министър на електронното управление, разкри подробности относно подготовката за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. В петък Централната избирателна комисия (ЦИК) успешно приключи процедурата по доверено изграждане на хеш код на машините за гласуване, демонстрирайки демогласуване и демоконфигурация на устройство с кода, предвиден за използване в изборния ден.

Министър Мундров подчерта, че процесът на подготовка е започнал преди две седмици: "Това, което поискахме от ЦИК, е да направим преглед на параметризиращия софтуер. Всяка една машина се параметризира за определената секция". Той увери, че проверките не са разкрили уязвимости в софтуера, предаде NOVA.

Интересен факт, който министърът сподели, е, че 9600 от общо 12 000 машини за гласуване, собственост на държавата, са с изтекла гаранция. Въпреки това, той подчерта: "Това не предопределя, че са развалени". Мундров акцентира върху необходимостта от внимателно отношение към електрониката, включително редовна профилактика и диагностика преди изборите.

За предстоящите избори ще бъдат използвани 9453 машини в страната и 157 в чужбина. Относно потенциални проблеми с вида хартия, министърът заяви: "Няма експерти по хартия. Към момента не се наблюдава такъв проблем".

Мундров изтъкна прозрачността на процеса на удостоверяване, в който партиите и наблюдателите, назначени в ЦИК, имаха възможност да участват. Той отбеляза: "Нито една от партиите не каза, че има притеснения от манипулация и не каза какво трябва да бъде подобрено".

Като основна своя задача в ролята на министър на електронното управление, Мундров посочи изграждането на доверие в машинното гласуване. "Надяваме се изборната активност да бъде повишена, за да може всички граждани да са доволни", заключи той.

Водещи

Най-четени