Москва плаши да спре доставките на двигатели за САЩ 13.05 | 17:36

Синът на Джо Байдън стана шеф в най-голямата частна компания за газ в Украйна

От Христина Рафаилова

Малко след като стана ясно, че САЩ и ЕС може да наложат нови санкции на Русия, Кремъл отвърна на удара. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин предупреди, че страната му може да спре доставките за Америка на двигатели РД-180, които се използват за ракетоносители "Атлас-5”. Те са прилагат и при изкарването в орбита на апаратура с военно приложение, информира РИА Новости. 

Рогозин заяви, че Москва не може да осигурява двигатели, които се използват и за невоенни цели. 

По-рано стана ясно, че Щатите и Евроблокът обмислят да спрат доставките на модерни технологии и апаратура за руските нефтени и газови компании, ако Москва пробва да провали президентските избори в Украйна. 

Същевременно стана ясно, че синът на вицепрезидентa на САЩ Джо Байдън – Хънтър Байдън, е влязъл в Съвета на директорите на частната компания, произвеждаща газ в Украйна, Burisma Holdings. Той ще отговаря за юридическите въпроси и ще представлява фирмата в международни организации. Компанията е най-големият производител на синьо гориво в черноморската страна. 

"Със своя опит в областта на иновациите и лидерските позиции в добива на газ компанията може да стане мощен двигател за формирането на силна икономика в Украйна", коментира Байдън-младши. 

Докато Русия и САЩ се плашат с взаимни санкции, в Източна Украйна напрежението продължава, като в момента се водят боеве между силите на реда и проруските сепаратисти. 

Според РИА Новости украински военни са открили огън по журналисти от руския телевизионен канал LifeNews. За момента няма данни за ранени или загинали от двете страни. 

Водещи

Най-четени