Наш психиатър алармира! Голям проблем с мобилните устройства 08.10 | 17:45

"Ние не сме родени да живеем в дигитална среда. Дигиталното общуване трябва да е допълнително средство", посочи тя.

От iNews.bg

Комуникацията през интернет създава една измамна и невярна представа, че имаме много приятели, предупреди в интервю за БНР психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница "Св. Иван Рилски".

Самотата и пристрастяването към интернет ще се превърнат във водещи психични проблеми през този век, сподели тя прогнозата на психиатри, направена по време на международен конгрес, който се проведе в хърватската столица Загреб.

"Този тип общуване ни отдалечава един от друг. То е опосредствано от техническо средство. Не е истинското и хората са много самотни. Когато са по-интелигентни емоционално, те го отчитат и започват да търсят помощ на този проблем. Човек спира да се интересува толкова от живото общуване. Непрекъснато проверява нещо в интернет. Близките отчитат повишена тревожност и напрегнатост", каза Гълъбова.

Тя алармира, че най-често жертви на тази зависимост стават младите хора и децата.

Световната здравна организация призовава пристрастяването към интернет да се третира по същия начин, както това към тютюна и д-р Гълъбова смята, че препоръката не е пресилена, "защото това е вид зависимост".

"Ние не сме родени да живеем в дигитална среда. Дигиталното общуване трябва да е допълнително средство", посочи тя.

Според нея прякото влияние на екраните също е опасност, която не бива да се пренебрегва.  "Невробиолози и психолози съветват да не се спи на телевизор, а телефонът да стои далече. Това са електромагнитни излъчвания, които оказват пряк ефект върху структурата и функционирането на мозъка. Неслучайно нашите деца имат множество проблеми, като хиперактивност, обсъжда се и аутизма, както и проблемите с четенето. Те могат да четат, но често имат проблем с причинно-следствените връзки. Съвременният човек е информиран, но не е знаещ. Децата и младежите не правят разлика между това. Те лесно получават информация", разкри психиатърката.

Тя отбеляза, че необходимостта от постоянно общуване чрез екрани по време на ковид пандемията също е повлияла върху тези процеси.

Все повече стават пациентите, които имат зависимост към електронни устройства, посочи д-р Гълъбова: "Нещата тръгват от семейството във всяко едно отношение. Ако родителите осъзнават колко е важно децата им да се научат на живо общуване, те ще ограничат максимално употребата на мобилни устройства."

Водещи

Най-четени