БСП може да остави забраната за пушене 08.07 | 11:29

Нагласите сред депутатите от ПГ на "Коалиция за България" вече са претърпели обрат

От Елица Елефтерова

БСП е на път да се откаже от премахването на забраната за пушене. Това анонсира здравният министър д-р Таня Андреева в TV7. Според нея има промяна в позицията сред левите депутати, които преди време дадоха заявка, че ще облекчат режима за тютюнопушене и ще върнат помещенията специално за пушачи.

Нагласите сред депутатите от ПГ на Коалиция за България вече са претърпели обрат.

"Мисля, че и там позициите са променени в сравнение с първоначалното им виждане за либерализиране на режима. Казах им, че един закон, който бе много трудно приет от хората, да започне да се връща назад, е неразумно. Аз ще защитавам тази позиция докрай. Моето усещане е, че и те самите имат промяна в тази посока. Доста по-приятно е да седнеш с приятели в заведение, където няма дим", коментира Андреева.

Министърът заяви, че не приема нито политически, нито морални оценки от предишния здравен министър Десислава Атанасова, защото дори в трудовите досиетата на работещите в министерството и на шефове на районни здравни инспекции стоят препоръки с логото на ГЕРБ.

"За мен това са политически назначения. За да бъдат назначени тези хора, много други са били махнати”, заяви тя.

Здравният министър призна, че когато временно е заемала поста директор на болница "Шейново" в София, е бил оказван натиск и върху нея, като целта е била да се назначи на нейно място удобен на ГЕРБ човек.

Андреева коментира отново и проблемите в софийската онкология. Според нея промените в ръководството на онкоболницата са продиктувани от това, че милионите левове, които са инвестирани, не се управляват правилно и няма резултати.

"В болницата текат проверки още от февруари, които са установили сериозни нарушения в управлението на болничното заведение", обясни тя.

Това е наложило проверката, като Агенцията за държавна финансова инспекция също се е самосезирала.

Относно болницата в Девин Андреева заяви, че след затварянето ѝ 27-те хиляди жители в района разчитат само на два екипа Спешна помощ. Всеки ден линейките обикалят града и труднодостъпните села и превозват спешните случаи до Смолян и Пловдив, ако успеят да стигнат навреме.

Болницата ще бъде открита отново през септември и премиерът Пламен Орешарски е поел ангажимента за решаването на финансовите ѝ проблеми.

Друг сериозен проблем е и липсата на аптеки в малките населени места, обясни още тя и предложи кметовете сами да наемат фармацевти, като им предоставят дори и помещение за работа.

Водещи

Най-четени