Протестиращи се въртяха в кръг срещу отмяната на забраната за тютюнопушене 31.05 | 10:02

"Искаме да дишаме", скандираха гражданите

От Ивелина Георгиева

Над 20 души от гражданска инициатива "България без дим" се въртяха в кръг до Народното събрание в знак на протест срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места.

С демонстрацията протестиращите искаха да покажат, че не желаят управляващите непрекъснато да въртят хората в омагьосан кръг и да ни връщат назад.

Въртейки се в кръг, те скандираха "Водете ни напред", "Искаме да дишаме", "Не на отмяната на забраната".

Според Павел Антонов отмяна на забраната обслужва само и единствено интересите на тютюневите компании и в частност на "Булгартабак".

Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб" заяви, че готвените законови промени са нещо недопустимо, а мнението на ресторантьорите, че ще има повече пари в държавната хазна, е цинизъм.

От гражданската инициатива изнесоха данни, че според изследване на Евростат 61 процента от анкетираните, които са посочили, че не искат отмяна на забраната, са избиратели на "Коалиция за България", а точно ръководството на партията се кани да внесе промените в закона.

Протестиращите бяха разпънали плакати, на които пишеше "Без дим може, без здраве не може", "Здравето е по-ценно от икономиката", "Искаме чист въздух в заведенията" и др.

Демонстрантите ще се съберат днес от 17:00 часа на втори митинг до Народното събрание, защото голяма част от симпатизантите на каузата не са могли да дойдат днес сутринта. 

Водещи

Най-четени